Over mij

Barbara

Ik heb 3 kinderen in 5 jaar gekregen en naast dat ze heel veel liefde brengen, brengen ze ook heel veel spullen en chaos met zich mee. En daar was ik dus niet op voorbereid. Ik voelde me overweldigd. Ik was altijd bezig. Er was nooit ECHT rust in huis omdat er overal spullen lagen en ik het gevoel had dat ik altijd wel wat moest doen. Er leek geen einde aan te komen. Het was een vicieuze cirkel die zich dagelijks herhaalde. Heel lang heb ook ik gedacht dat dit gewoon een fase was waar ik doorheen moest. Want dat hoort er nu eenmaal bij als je kleine kinderen hebt; dat is druk, vermoeiend en overweldigend.

Overbodige spullen

Totdat ik naar Congo verhuisde met mijn gezin. Daar ben ik voor het eerst bewust gaan nadenken over de hoeveelheid spullen die we hadden. Mijn ogen werden daar geopend door te beseffen dat je eigenlijk helemaal niet zoveel spullen nodig hebt. Het grootste gedeelte van de bevolking in Congo heeft bijna niks en was heel erg blij was met de spullen die wij wegdeden. Dit besef in combinatie met mijn liefde voor opruimen (ja echt dat bestaat) hebben ervoor gezorgd dat ik toen stap voor stap mijn huis ben doorgegaan en afscheid heb genomen van spullen die we eigenlijk helemaal niet gebruikten of niet echt nodig hadden. Ik heb toen bijna al deze spullen weggegeven aan weeshuizen in Congo die er heel erg blij mee waren. Het gaf veel voldoening dat mijn ongebruikte spullen nu een tweede leven hadden gekregen.  

Simply Orderly

En uiteindelijk leverde het me nog veel meer op dan alleen voldoening. Een opgeruimd huis, daaag elke dag struikelen over rondslingerde spullen van de kinderen. En meer rust in huis. Niet meer het gevoel hebben dat ik meteen weer in de actiestand moet komen wanneer ik thuiskom maar eerst even kunnen gaan zitten. Maar naast meer rust in mijn huis en hoofd leverde het me ook nog iets anders waardevols op. Meer tijd. Meer tijd voor mijn kinderen. Niet meer een spelletje doen met mijn kinderen terwijl ik in mijn gedachten door mijn to-do lijstje van die dag ging maar met volle aandacht. Doordat we simpelweg minder spullen hadden om te onderhouden en op te ruimen. Dit motiveerde mij om hier verder mee te gaan. En dit verder gaan betekende voor mij een opleiding tot professional organizer om andere moeders die in de overlevingsstand staan door de chaos in huis en hierdoor niet meer kunnen genieten van het moederschap te helpen.

Als gezin functioneer je beter als je omgeving opgeruimd is. Het leven met kinderen is al onvoorspelbaar en chaotisch genoeg. Een opgeruimd huis betekent vrijheid om de moeder te zijn die je wilt zijn en de ruimte om ten volste te genieten van het moederschap.

Als je me goed zou kennen zou je weten dat…

  • wanneer ik een menukaart in handen heb altijd eerst de lijst met toetjes scan.
  • de vroege ochtend mijn favoriete tijd van de dag is. Wanneer het hele huis nog gehuld is in stilte even een momentje voor mezelf.
  • ik heel vaak verhuisd ben en met mijn gezin op 3 continenten heb gewoond, naast Europa heb ik ook in Noord-Amerika en Afrika gewoond. Maar mijn favoriete plek om te wonen toch echt Nederland is, nooit gedacht dat ik de seizoenen zo zou missen.
  • ik ontspan door yoga maar ook van actieve sporten houd zoals hockey, hardlopen en skien
  • ik op mijn ideale zaterdagavond de gezelligheid van vrienden opzoek of geniet in mijn eentje op de bank met een goed boek, kop thee en een schaamteloos grote chocoladereep.
  • Als het op boeken of films aankomt, ik de koningin van het inlevingsvermogen ben. Tranen zijn bij mij nooit ver weg, dus die doos tissues staat altijd paraat.

“Omring jezelf slechts met dingen die je nodig hebt, waar je blij van wordt en die iets toevoegen aan je leven”